Hälsporre eller Plantarfascit 

Är en skada under foten. Det som händer är att det blir en skada på själva senstråket som sitter under foten. Senstråket är till för att stödja bågen på hålfoten så att den inte sjunker ihop när det uppstår belastning.

När du står still eller tar ett steg, blir det som en dragbelastning i själva senstråket och i fästet samt en tryckbelastning från underlaget.
Efter lång dragen och tung belastning eller efter upprepade småskador kan även ett benutskott bildas från främre, nedre kanten av hälbenet. Det är därför denna skada kallas för hälsporre. 

Det kan finnas flera anledningar till att en vuxen får ont i hälen. Bland annat kan det bero på att du bytt skor nyligen eller att du

använder skor med en tunn sula som inte dämpar stegen. Många idrottare kan drabbas. Symptom på att du har fått hälsporre är ofta smärta under hälen eller på själva insidan av hälen när du står och går. Denna smärta kan avta något när du väl gått en stund. Det är inte själva hälsporren som gör ont utan det är senfästet. 

Hälsporre är synonymt med smärta och den brukar vara som tydligast under hälen. Om man har hälsporre så brukar de allra första stegen på morgonen eller efter att man har suttit still en stund vara de som gör ondast. Att gå långa promenader kan förvärra smärtan och om du gör snabba rörelser som sträcker ut plantarfascian så kan det utlösa skarp smärta.

Hälsporre kan läka ut av sig själv men tar oftast lång tid eftersom foten hela tiden belastas. Byta skor till ett par med mjuk sula men som stödjer hålfoten. Eventuellt ett skoinlägg kan avlasta under den smärtsamma fasen. Det finns också vetenskapligt stöd för medicinsk laserbehandling vid detta tillstånd:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29273892
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24510123
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19841862

Medicinsk laser behandling vid denna problematik brukar ges som 2 behandlings tillfälle per vecka, under en 3 veckors period för att sedan utvärderas. Eventuellt om mer behandling behövs kan man fortsätta en behandling per vecka tills besvärsfri.