Diskbråck

Medicinsk laser kan vara ett alternativ för behandling för dig som lider av diskbråck. Ett diskbråck kan komma plötsligt, andra kan ha problem med ryggen under en längre tid innan det börjar göra riktigt ont. Ett diskbråck innebär att en disk mellan kotorna har givit vika. Då buktar disken ut och trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna. 
Ibland läcker det mjuka innehållet i disken ut genom den hårda diskväggen och skapar en inflammation. Detta leder till att man får besvär med värk och minskad känsel i nervens utbredningsområde, men även sämre muskelkraft i området.

Diskbråck i halsryggen leder till smärta i armarna och i nacken medan diskbråck i ryggen brukar medföra värk som strålar ut i benen och foten.

För att hjälpa kroppen att läka sig själv är medicinsk laser ett bra alternativ utan kända biverkningar. Medicinsk laser främsta egenskap är antiinflammatorisk effekt samt minskar smärtan genom att frisätta endorfiner som påverkar och lindrar smärtan. Det förbättrar även cirkulationen till området.

Det finns flera vetenskapliga studier som stödjer att rehabiliteringen går fortare med medicinsk laser. 

Det finns en vetenskaplig studie som visar på positiva resultat vid akut diskbråck i nacke med strålningsmärta. Laser gav smärtlindring av strålnings smärtan i armen och ökade rörligheten i nacken i jämförelse med placebogruppen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20704667/

Den här studien visade att medicinsk laser var en effektiv behandlingsform för nack- och ryggsmärtor orsakade av diskbråck i nacken, förstärkt av postural träning.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24511189/