Idrottsskador

Idrottsskador kan uppkomma plötsligt t.ex. en tackling i fotboll, muskelbristning eller när en hälsena går av. Många idrottsskador uppkommer genom kumulativ stress på en kroppsdel, vilket då kallas belastningsskada. Risken för idrottsskador ökar av monoton träning, häftiga styrkeprov, repetitiva rörelser, och för att personen inte återhämtar sig efter träningen.

Idrottsskada rehabilitering handlar om att komma tillbaka i spelet snabbt och med optimal hälsa. Trauma från sports skador orsakar skador på cellerna som utgör mjukvävnader. Dessa skadade celler släpper ut kemikalier som orsakar ett naturligt inflammatoriskt svar i kroppen, vilket resulterar i rodnad, svullnad, värme och smärta i det skadade området.

Persistent eller återkommande inflammation kan predisponera idrottare till tidig inledande artrit eller degenerativa förändringar i deras leder. Detta tillstånd kan påverka amatör till elitutövaren. Tillämpningen av LLLT (Low Level Laser Therapy) minskar kortvarig inflammation. Dessutom sänker medicinsk laserbehandling risken för artrit som ofta orsakas av sports skador.

Laserterapi används av professionella sportlag och idrottare för att behandla inflammation, ge djupvävnadsterapi och påskynda smärtlindring för att hjälpa idrottsmän att minimera nådetiden. Under det senaste decenniet har LLLT revolutionerat behandling i den professionella sportvärlden, bland annat NBA, NFL, MLB, NHL och USA Cykling idrottare, liksom Ironman triathlon konkurrenter, konkurrenskraftiga löpare, college idrottare, tidigare olympiska idrottare och elit cross-utövare.

Är det en akut skada är det bra att komma igång med medicinsk laserbehandling så nära skade tillfället som möjligt.  Idrottsskador kan uppkomma plötsligt t.ex. en tackling i fotboll, muskelbristning eller när en hälsena går av. Många idrottsskador uppkommer genom kumulativ stress på en kroppsdel, vilket då kallas belastningsskada. Risken för idrottsskador ökar av monoton träning, häftiga styrkeprov, repetitiva rörelser, och för att personen inte återhämtar sig efter träningen.

Vid det akuta skedet behandlar man med medicinsk laser varje dag, gärna flera gånger per dag, under den första veckan

Sedan utförs behandlingen varannan dag i cirka 1 vecka. Efter det 2-3 gånger i veckan tills besvärsfri.

När träningen kommer i gång med ökad belastning kan det vara att rekommendera att fortsätta medicinsk laserbehandling en tid.

Det finns flera vetenskapliga dokumentationer om laserns förmåga att korta rehabiliteringen vid olika typer av idrottsskador. Här är några exempel:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3799051

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24155545

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18272794

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28986000