Behandla Karpaltunnelsyndrom med medicinsk laser
Att behandla karpaltunnelsyndrom med medicinsk laser har blivit alltmer relevant på senare tid. Karpaltunnelsyndrom är en vanlig sjukdom som påverkar handens nerver och kan orsaka smärta och domningar.
Laserbehandling kan hjälpa till att minska inflammation och främja läkning i karpaltunneln, vilket kan lindra symtomen och förbättra funktionen i handen. Detta gör det till ett intressant alternativ för konsumenter som söker efter icke-invasiva behandlingsalternativ för karpaltunnelsyndrom.
Vad är karpaltunnelsyndrom?
I utrymmet/tunneln som begränsas av handlovens ben och karpalligamentet löper förutom medianusnerven också de nio böjsenorna, två till vardera fingern och en till tummen. Vid karpaltunnelsyndrom (CTS) blir utrymmet i karpaltunneln för trångt och medianusnerven kommer i kläm, och skapar syrebrist till nerven.
Symtom
Domningar och värk samt nedsatt känsel i handen. Symtomen brukar vara mest kännbara nattetid. Besvären kan kännas som stickningar och en brännande smärta. Det kan också uppstå en fumlighet och svårighet med finmotoriken.
Orsak
Spontant, ingen uppenbar förklaring till svullnaden eller förträngningen går att finna. Vanligast hos medelålders kvinnor och gravida. Vätska samlas i vävnaderna, av oklara skäl, och det ökade trycket från vätskan trycker på nerven så denna blir påverkad.
Kan också förekomma vid trauma, frakturer, stukningar mot handlovens ben och mjukvävnad.
Kan också ses vid olika sjukdomstillstånd som diabetes, reumatism, samt lymfödem.
Evidens om behandling av karpaltunnelsyndrom med medicinsk laser.
Medicinsk laser har vetenskapligt stöd vid denna problematik.
Lågfrekvens laser (LLLT) har visat sig vara en effektiv och icke-invasiv behandlingsmodalitet för Karpaltunnelsyndrom, särskilt för tidiga och milda till måttliga fall när smärta är det huvudsakliga symptomet. Kirurgi kan dock bevaras för avancerade och kroniska fall.
Du kan läsa mer här: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17334675/
Här är en annan studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16706688/
Ytterligare en studie finner du här: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22037175/