Behandla Bihåleinflammation med medicinsk laser
Vid kroniska eller akuta bihåleinflammationer kan medicinsk laserbehandling övervägas som en effektiv metod för att minska inflammation och lindra symtom. Genom att rikta laserstrålen mot de drabbade områdena stimuleras läkning och förbättrad cirkulation. Behandlingen bör utföras 3 gånger per vecka under 10 behandlingstillfällen.
Laserbehandlingen är smärtfri och icke-invasiv, vilket gör den till ett populärt val för patienter. Det är rekommenderat att söka konsultation hos en specialist för att få en individuell behandlingsplan som passar ens specifika behov.
Vad är bihåleinflammation?
Bihåleinflammation definieras som inflammation i näsan och bihålorna och går under namnet rinosinuit. Bihålorna är luftfyllda hålrum i ansiktets skelett. Alla bihålor har förbindelse med näsans hålrum. Bihålorna är täckta med slemhinnor, precis som näsan. Om virus fastnar på slemhinnan börjar kroppens immunförsvar att producera antikroppar och slem som försvar. Det finns bihålor i pannan, i överkäken och i silbenet, som sitter mellan näsan och ögat och bakom näsan. Vanliga symtom vid en bihåleinflammation är att du i samband med en förkylning får
- Ansiktssmärta, oftast mer på ena sidan
- Snuva, som ofta rinner bakåt, och blir täppt i näsan, vanligtvis värre på ena sidan
- Nedsatt eller förlorat luktsinne
- Värk eller en känsla av tryck i tänderna i överkäken.
Det är vanligast att få besvär i käk bihålorna, men även andra bihålor kan bli inflammerade. Då är sjukdomarna ofta mera allvarliga. Man skiljer på akut eller kronisk rinosinuit.
- Akut< 12 veckor och symtomen försvinner helt.
- Kronisk > 12 veckor och symtomen försvinner inte helt.
Evidens om medicinsk laser för bihåleinflammation.
Det finns vetenskapliga studier som stödjer medicinsk laserbehandling vid kronisk rinosinuit. Här finns en som publicerades 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23521568
Syftet med denna studie var att utvärdera effekten av Medicinsk laser (LLLT = Low Level Laser Therapy) hos patienter med kronisk rhinosinusit. Femton vuxna patienter med kronisk rhinosinusit deltog i denna pilotstudie före test-posttest. Patienterna behandlades med en våglängd av 830 nm. Laserbestrålning levererades på sex punkter över varje sinus maxillär eller frontal. Patienterna fick Medicinsk laser tre gånger i veckan under tio behandlingstillfällen. Den terapeutiska effekten bibehölls i medeltal 5 månader. Denna pilotstudie indikerar att medicinsk laser tillämpad i 4 veckor förbättrar symtomen hos patienter med kronisk rhinosinusit.
Här är en annan som publicerades 2002. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23119894
Det observerades här att Medicinsk laser (Low Level Laser Therapy) har gett bättre resultat med bättre acceptans av patienter i hanteringen av ’bihåleinflammation’. En medicinsk laserbehandling gav praktiskt taget ingen biverkning/komplikation jämfört med de invasiva behandlingsmetoderna. I denna studie. 25 fall, behandlades med medicinsklaser, utav 200 fall som behandlades med konventionella metoder. Gav medicinsk laser bra resultat i 22 fall och tillfredsställande resultat i 3 fall.